Kupnja kuće s okućnicom na periferiji ili stan manje površine u gradu najčešće iziskuju jednake financijske napore. Ovisno o mogućnostima, željama ili prioritetima kupaca obje su kupnje dobar izbor.

U početnoj fazi donošenja jedne od najvažnijih životnih odluka kao što je rješavanje stambenog pitanja, mnogi se nađu pred dilemom da li odobrati kuću ili stan. Kao i kod većine teških odluka uvijek je korisno usporediti pozitivne i negativne osobine svake od navedenih opcija.

Kuća- veći komfor, veći troškovi održavanja

Život u kući, u pravilu, nudi veći komfor za ukućane u smislu raspoloživih kvadrata stambenog prostora, veću privatnost, korištenje vrta, vlastitog parkirališnog ili garažnog mjesta i slično. Također, s obzirom da je većina obiteljskih kuća pozicionirana na rubovima gradova ili njihovoj okolici, kvaliteta zraka i mir koje osigurava manji intenzitet prometa također se mogu svrstati u pozitivne aspekte života u kući.

Međutim, s obzirom na povećan utrošak vremena i novca prilikom svakodnevnih obaveza kao što su odlazak na posao, u školu i slično, udaljenost od grada, odnosno slabija prometna povezanost ujedno se može smatrati i negativnom osobinom života u kući. Redoviti režijski troškovi, kao i troškovi održavanja obiteljske kuće i okućnice relativno su viši u odnosu na iste vrste troškova vezanih uz stan. Kupnja kuće izvan grada može predstavljati manju investiciju od kupnje novijeg stana na području grada. Statistički, tražene cijene četvornih metara kuće, u pravilu su značajno niže od traženih cijena „kvadrata“ stana. No, s obzirom da se najčešće radi o starijim kućama, kupce nerijetko očekuju dodatne investicije vezane uz obnovu krovišta, fasade i sl.

Uzmimo za primjer stan i kuću koji se prodaju putem naše agencije: za iznos od oko 95.000,00 eura moguće je kupiti stan u novogradnji površine 79 kvadrata. Za isti iznos moguće je kupiti obiteljsku kuću u roh-bau izvedbi površine 190 metara kvadratnih s okućnicom od preko 500 kvadrata. No, iako u ovom slučaju omjer cijene i dobivenih kvadrata ide u prilog kupnji kuće, valja uzeti u obzir kako će u ovom slučaju kupnja kuće zahtijevati dodatna financijska ulaganja potrebna za njezin finalni završetak.

Stan: niži troškovi režija, ali više cijene „kvadrata“

Osim relativno nižih režijskih troškova, te nižih troškova održavanja (trošakovi radova na objektu kao što su zamjena krovišta ili toplinska izolacija dijele se na sve suvlasnike objekta) život u stanu donosi i uštede u vremenu i novcu koje su posljedica činjenice da je većina stanova pozicionirana na užem području grada. Blizina vrtića, škola, domova zdravlja, javnog prijevoza, trgovina i ostalog jedan je od osnovnih razloga zbog kojeg se kupci odlučuju na kupnju stana. Negativni aspekti života u stanu najčešće su vezani uz manje raspoloživih kvadrata stambenog prostora, nedostatak privatnosti te slabiju kvalitetu života u urbanijim sredinama u smislu kvalitete zraka i razine buke.

Ovisno o osobnim preferencijama i načinu života, neke od navedenih prednosti mogu predstavljati nedostatak i obrnuto. Stoga je jednoznačan odgovor, na generalnoj razini, vezan uz dilemu s početka gotovo nemoguće imati. Odluku je potrebno donijeti prvenstveno na temelju vlastitih potreba, interesa i mogućnosti te analize prednosti i nedostataka konkretnih nekretnina.